team diederendirrix wint selectie voor verbouwing Stadsschouwburg Nijmegen

Het team van diederendirrix wordt de architect voor de verbouwing van Stadsschouwburg Nijmegen. Het pand van de architecten Bijvoet & Holt wordt van binnen en buiten verduurzaamd en beter toegankelijk gemaakt. Ook wordt het pand gastvrijer gemaakt voor artiesten en publiek. Het Rijksmonument uit de wederopbouwperiode, dat tussen 1955-1961 is gebouwd aan het Keizer Karelplein.

Het pand en de omgeving worden weer gastvrijer gemaakt voor artiesten en publiek, daarnaast veiliger en toegankelijker voor mensen met een beperking. De foyers worden aangepast zodat er overdag door bezoekers en voorbijgangers kan worden gewerkt, gestudeerd of mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het café wordt omgevormd tot creatieve zaal zodat theatermakers er kunnen repeteren.
Om beter verbinding te kunnen maken met de stad en het gebouw te verduurzamen worden er ook bouwkundige aanpassingen gedaan en installaties vernieuwd.

Eva Middelhoff, directeur Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging benadrukt: ‘Na opening is de vernieuwde Stadsschouwburg hèt Theater van de Toekomst dat zich meer dan ooit opent voor de stad. Het wordt een plek die toegankelijk is voor iedereen. Tijdens de werkzaamheden zijn er voorstellingen op andere plekken.’

Het Team diederendirrix bestaat uit oa. architectenbureau Diederendirrix ( architect), Buro Lubbers (landschapsarchitect), BERNS Architectuur (restauratiespecialist), Architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser (interieurarchitectuur), PBTA (Theateradvies) en MK4D (lichtontwerp), Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau (constructeur), Huisman & Van Muijen installatieadviseurs en DGMR (adviseur Bouwfysica en brandveiligheid)

‘De Stadsschouwburg wordt nog meer voor iedereen. En ook worden de kwaliteiten van het oorspronkelijke brutalistische ontwerp van de Stadsschouwburg in de geest van Bijvoet hersteld en versterkt. Er is aandacht voor actuele thema’s als verduurzaming, publieke ruimte en biodiversiteit’ aldus wethouder Noël Vergunst van stedelijke ontwikkeling en cultuur.