Het interieur op de tweede en derde verdieping van Rozet, waar de openbare Bibliotheek van Arnhem zich bevindt, wordt gekenmerkt door lichte kleuren en tactiele materialen. Alle kasten zijn speciaal voor Rozet ontworpen. De vloeren worden omarmd door misschien wel de langste boekenkast ter wereld. De gevelkast vouwt zich om de ramen en sluit naadloos aan op het ritme van de gevel. Het levert een bijzonder beeld op waarin de boeken worden afgewisseld met diffuus naar binnen vallend daglicht.

Bijzonder is dat alle schappen verstelbaar zijn, wat het mogelijk maakt om afwisselend de rug of de omslag te tonen. De vrijstaande kasten in wit geperforeerde staal vormen een mooie aanvulling op de massief eikenhouten vloeren en betonnen gevels. Het gehele kleurenpalet is ingetogen, veel wit, grijs, zwart en natuurlijke houttinten, met hier en daar een fluorescerend rood accent om de informatiepunten aan te geven. De betonnen kernen zijn functioneel gebruikt en voorzien van zogenoemde ‘kernkasten’.

De diverse plekken om te studeren, (voor) te lezen en te spelen, beantwoorden aan de behoeften van verschillende doelgroepen. Er zijn studiecabines, studieschermen, tafels en werkbladen. Kinderen vermaken zich in de kinderhoek, waarin met ingetogen kleuren en zachte materialen, een warme, geborgen sfeer is gecreëerd. Er is een wand met gestoffeerde, ronde nissen en een mini tribune waar de allerkleinsten zich kunnen nestelen voor een voorleessessie. Voor de meer avontuurlijke boekenwurmen is er een ‘kraaiennest’ en een glijbaan die de twee verdiepingen met elkaar verbindt.

Het boekenmagazijn van weleer is in Rozet getransformeerd in een prikkelende omgeving die uitnodigt tot ontdekken en bezoekers verleidt om langer te blijven – en dat geldt ook voor het Erfgoedcentrum, het Kunstbedrijf en de Volksuniversiteit.

De openbare bibliotheek van Arnhem door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van oud-minister van WVC Hedy d’Ancona gekozen tot “Beste Bibliotheek van  Nederland 2013”.

Het interieur van Rozet in van Arnhem is uitgeroepen door de vakjury van de ARC14 award tot het winnende project van de ARC14 Interieur Award.

 

interieurarchitect

Architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser in samenwerking met Evelyne Merkx, Merk X

architect

Neutelings Riedijk architecten

opdrachtgever  

Gemeente Arnhem

adres

Kortestraat 16, Arnhem

oppervlakte

4.000 m2, 2 verdiepingen

Lichtadvies

Licht Joost de Beij – Lichtadvies

Grafisch ontwerp

Het Lab – Grafisch ontwerp

Bewegwijzering

Mijksenaar

Adviseur installaties

Ingenieursburo Linssen – Adviseur installaties

Interieurbouw

Gielissen

Aannemer

Wessels Rijssen

Bouwfysica en Akoestisch advies

dGmR

E-Installateur

T.I.B. Leerkes

directievoering

ABT

fotografie ©

Katja Effting