Raadzaal Rotterdam Stadhuis weer in gebruik genomen

Maandag 2 november 2015 is de Raadzaal in het Stadhuis van Rotterdam weer officieel in gebruik genomen. Donderdag 5 november vindt de eerste officiële vergadering van de gemeenteraad in de verbouwde Raadzaal plaats.

De afgelopen jaren heeft het gehele stadhuis een uitgebreide restauratie ondergaan. In verschillende fases is zo’n 80% van het rijksmonument aangepakt. Najaar 2014 is gestart met de voorbereidingen aan de Raadzaal en in augustus 2015 is de aannemer begonnen met de verbouwing.

De laatste echte verbouwing aan de Raadzaal vond plaats in de jaren ‘60. De afgelopen jaren stapelden de aandachtspunten zich op: gebrek aan zitcomfort, lichthinder, verouderde AV, krappe tribunes, enzovoorts. Bij deze verbouwing is de gehele zaal aangepakt: eikenhouten lambriseringen zijn hersteld, de twee tribunes voor ambtenaren en pers zijn behoorlijk aangepakt en teruggebracht naar de oorspronkelijke opzet. Er is een speciaal vloerkleed ontworpen en op maat gemaakt, nieuwe wand- en raambekleding, nieuwe stoelen en banken. Niet zichtbaar maar heel belangrijk zijn de grote verbeteringen op het gebied van klimaatregeling, ICT en audiovisuele media.

De bestaande Kroonluchters worden gerestaureerd en compleet aangepast met hedendaagse LED-verlichting, aangevuld met richtspots. Hiervoor zijn speciale LED modules ontwikkeld. Het terugplaatsen van de kroonluchters moet nog gebeuren. Wanneer de Kroonluchters weer zijn teruggeplaatst is de renovatie van de Raadzaal compleet.