Bibliotheek Ligne

In het centrum van Sittard staat een nieuw kloppend cultureel hart. Twee bouwblokken met educatieve, culturele en commerciële functies waaronder de nieuwe bibliotheek van Sittard-Geleen. Het bouwblok waarin de bibliotheek is gehuisvest is een ontwerp van Jonathan Penne Architecten.

Het interieur van de nieuwe bibliotheek is ontworpen door architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser. Het interieurontwerp biedt volop mogelijkheden voor het ontplooien van de kernactiviteiten van een bibliotheek anno nu:

  • inspiratiebron van lezen en literatuur
  • warenhuis van kennis en informatie
  • werkplaats voor ontwikkeling en educatie
  • podium voor ontmoeting 
  • debatwarenhuis van kennis en informatie

De nieuwe bibliotheek is een samenwerking van de openbare bibliotheek De Domijnen (de culturele instelling van Sittard-Geleen) en de Zuyd Hogeschool. De speciaal voor de bibliotheek Ligne ontworpen inrichting maakt het voor de diverse groep gebruikers mogelijk om door samenwerking en aanbod, activiteiten te verbreden, te verrijken en te verdiepen.

Rode draad in het ontwerp is de grote kastenwand die de ruimtes en de vides met elkaar verbindt. De houten kastenwand vouwt zich om de hoeken en klimt door de ruimte.
In het interieur zijn vele verschillende plekken gecreëerd voor de verschillende bezoekers. Van jong tot oud, van student tot de allerkleinste. Zoals de voorleestribune voor de kinderen en de stijlkamer voor vergaderingen, bijeenkomsten en de bijzondere boeken.

In het gebouw zijn vele studie- en leesplekken gerealiseerd. Aan de vide-randen, grote studietafels, leestafels,studiecabines, en diverse losse zitjes waar de vele studenten maar juist ook de overige gebruikers een plek kunnen vinden. Speciale vloervelden en special ontworpen 'Alphabet' karpetten maken dat er verschillende 'gebieden' ontstaan en geven de stoere meubels een duidelijke plaatsbepaling.

opdrachtgever

Gemeente Sittard-Geleen, Zuyd Hogeschool, De Domijnen

Architect gebouw

Jonathan Penne Architecten

oppervlak

c.a. 4750 m2

opgeleverd

medio 2016

ontwerp 'Alphabet' kleden

in samenwerking met Janno Hahn

interieurbouw

Gielissen

losse inrichting

Gispen
Fabrieknl

fotografie ©

Schropp fotografie
Dols Fotografie